Speech Enabling Everyday Life

DialoQ Speech

DialoQ Speech on Code-Q Oy:n kehittämä suomenkielinen puhesynteesi Windows ja Android käyttöjärjestelmiin, joka on suunniteltu erityisesti kommunikointia varten. Windows version SAPI-yhteensopivuus takaa toimivuuden kaikissa yleisimmissä kommunikoinnin apuvälineohjelmissa, kuten DialoQ Talk:ssa, Communicator 5:ssa, Speaking Dynamically Pro:ssa ja Grid:ssa. Android versio hyödyntää Androidin omia TextToSpeech rajapintoja eli se toimii myös kaikkien järjestelmän ääniä käyttävien ohjelmien kanssa.

“Puhesynteesi lapsen puheäänellä”

DialoQ Speech Otto on ensimmäinen suomenkielinen puhesynteesi lapsen äänellä. Otto-ääni on 9-vuotiaan pojan ääni, mutta DialoQ Speechin monipuolisten äänensäätöasetusten avulla puhe on mahdollista säätää sopivaksi myös nuoremmille ja vanhemmille pojille sekä tytöille.

“Aikuisen puheäänet kommunikointiin”

DialoQ Speech aikuisten puheäänet on suunniteltu kommunikointiin ja käytettävissä AAC-ohjelmissa niin teksti- kuin kuvakommunikoinnissa. Kaikki lapsen puheääntä varten suunnitellut äänensäätöasetukset ovat käytössä myös aikuisten puheäänissä, näin käyttäjä voi helposti muokata ääntä persoonallisemmaksi.

Naisen puheääninä saatavilla on Katja ja Minna – äänet. Miehen puheääninä Miikka ja Tuomas – äänet. Aikuisten puheäänet on mahdollista hankkia sellaisenaan käytettäväksi nykyisissä AAC-ohjelmissa tai yhteispakettina esimerkiksi DialoQ Taivuttimen tai DialoQ Talk ohjelmistojen kanssa. Äänensäätöasetukset eivät vaadi DialoQ Taivutinta tai Talkia toimiakseen vaan ne on sisäänrakennettu DialoQ Speech:n ja toimivat näin myös muiden AAC-ohjelmien kanssa.

“Puhesynteesi ja tunnetilat”

DialoQ puhesynteesin avulla käyttäjän on mahdollista lausekohtaisesti muuttaa puhetta ja näin esimerkiksi ilmaista tunnetilaa tai muuten eläytyä tilanteeseen (lauseen voi esimerkiksi kuiskata, huutaa tai sanoa innostuneesti hieman nopeammin ja kovemmalla äänenvoimakkuudella). Puheen muokkausominaisuutta voidaan käyttää myös lapsen motivoinnissa ottaa kommunikoinnin apuväline käyttöön, esimerkiksi puhumalla jokin lause kuin robotti tai Aku Ankka. Äänenmuokkausominaisuudet ovat hyödynnettävissä myös taivutettavan sisällön kanssa.

Käyttäjä voi helposti lisätä omia lausunta-asetuksia puhesynteesiin esimerkiksi lisäämällä ‘kuiskaus’ tai ‘huuto’ – parametrit, jolloin lauseen voi helposti ‘kuiskata’ lisäämällä parametri muodostettuun lauseeseen. Puhutun lauseen jälkeen puhesynteesin asetukset palautuvat ennalleen.

Puhesynteesin tiloja on hyödynnetty esimerkiksi Kipinäkeskuksen uusissa Roihu ja Liekki taulustoissa.

Ominaisuudet

 • Suomenkielinen lapsen puheääni
 • Kaksi suomenkielistä aikuisen miehen ja naisen puheääntä
 • SAPI-yhteensopiva (Windows)
 • Tuki lyhenteille, numeroille ja yleisimmille vieraskielisille sanoille
 • Puheen nopeuden, ääntöväylän ja korkeuden säätö
 • Puheäänen muokkaus ääniefekteillä (kuiskaus/robotti/kaiku…)
 • Mahdollisuus lausekohtaisiin puheasetuksiin (esim. ‘huuto’, ‘kuiskaus’, ‘iloinen’)
 • Yhteensopiva yleisimpien kommunikoinnin apuvälineohjelmistojen kanssa
 • Yhteensopiva taivuttavan sisällön kanssa
 • Yhteensopiva yleisimpien kommunikointitaulustojen kanssa

Laitevaatimukset

 • Windows 7, 8, 8.1,10 tai 11 (Intel)
 • 400 Mt kiintolevytilaa
 • Android 8.1 tai uudempi

 

DialoQ Speech on testattu yleisimpien kommunikointitaulustojen kanssa, kuten Kipinäkeskuksen Roihu, Kajo Apuvälineiden Taike, Tikoteekin SähköSANOMA sekä Valterin AACi – taulustot. Alla olevalla videolla esitellään ääniefektien käyttöä Roihu-tauluston kanssa. Huomaa, että voit hankkia DialoQ Taivuttimen suoraan DialoQ Speech äänellä edullisempana yhteispakettina.

Lisätiedot: dialoq@code-q.fi

Esimerkki ääninäytteet Otto äänestä oletusasetuksin (Otto 9v), asetuksilla säädetty tytön ääneksi sekä vanhemman pojan ääneksi.

Code-Q yrityksenä

Code-Q Oy on vuonna 2013 perustettu suomalainen ohjelmistoyritys, joka suunnittelee ja valmistaa puheentunnistukseen liittyvää teknologiaa, apuvälineohjelmistoja sekä tarjoaa ohjelmistoasiantuntijapalveluita.

Yritys on kehittänyt apuvälineohjelmistoja vuodesta 2014 alkaen. Yrityksen DialoQ – apuvälineohjelmistot ovat käytössä päivittäin sadoilla käyttäjillä, auttaen käyttäjiä kommunikoimaan, ohjaamaan kodin laitteita sekä käyttämään tietotekniikkaa kuten matkapuhelinta tai tietokonetta.

Code-Q Facebookissa

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Code-Q

1 week ago

Käy hakemassa EM-kisoja varten ilmainen kommunikointitaulu sivuiltamme: www.code-q.fi/dialoq/dialoq-symbols/
If you want the board in a different language please ask dialoq@code-q.fi (eng/dut/ger/cro versions available)
... See MoreSee Less

Käy hakemassa EM-kisoja varten ilmainen kommunikointitaulu sivuiltamme: https://www.code-q.fi/dialoq/dialoq-symbols/ 
If you want the board in a different language please ask dialoq@code-q.fi (eng/dut/ger/cro versions available)
2 months ago

... See MoreSee Less

Load more

Yhteystiedot

Code-Q Oy

Kirkkokatu 17 A 33
90100 Oulu
Puhelin +358 44 971 2098
Email info@code-q.fi
Y-tunnus: 2557168-6

 

DialoQ-tuotteiden jälleenmyynti

Cadmandata Oy
Haltija Oy
Invantor Oy / kommunikoi.fi
Kajo Apuvälineet Oy
Rehaco Oy (ympäristönhallinta, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi)